Qui som

L'Observatori de Drets Humans i Empreses és una iniciativa de SUDS i NOVACT que pretén identificar es empreses, conèixer pràctiques i avaluar el seu respecte i compliment dels Drets Humans i la legislació vigent en matèria de Drets Humans.

L’observatori s’articula en tres arees de treball

Identificació, anàlisi, investigació d’empreses catalanes en la seva interacció amb els Drets Humans.

Coordinació i incidència amb institucions i agents polítics i socials.

Campanyes de sensibilització sobre problemàtiques clau en l’àmbit de DDHH i empreses.

A més, l’ODHE compta amb un comité d’assesors experts en drets humans i empreses, dret internacional (públic i privat) i analisi de l’impacte de les empreses amb perspectiva feminista.

Equip

Felipe Daza

Coordinador de recerca

Llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Relacions Internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant més de 15 anys ha combinat el desenvolupament d’estratègies de construcció de pau i acció noviolenta, amb la recerca aplicada en l’àmbit dels Drets Humans i Empreses on va crear l’Observatori sobre l’Impacte de les Empreses Militars i de Seguretat Privada en els Drets Humans (Shock Monitor). Altres àrees d’especialització són: tecnologia, seguretat i vigilància massiva; reforma del sector securitario; indústria del control migratori; empreses extractives en contextos d’ocupació i conflicte armat.

Nora Miralles

Recerca

Periodista especialitzada en anàlisi internacional i Màster en Gènere, Conflicte i Drets Humans per la Ulster University (Belfast). Investigadora en gènere, seguretat, militarisme i Drets Humans en ODHE i Shock Monitor, així com en el Centri Delàs d’Estudis per la Pau. Sòcia de la cooperativa de recerca i acció social feminista Sudergintza Cooperativa. Forma part de la Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) i del moviment feminista.

Carlos Díaz Bodoque

Recerca

Llicenciat en Criminologia i Història i Màster en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament. Investigador del ODHE i Shock Monitor. Interessat en el fenomen de la privatització de la seguretat, el Terrorisme i la Seguretat Humana. Publicacions recents: Els Tentacles de l’Ocupació: explotació dels recursos pesquers del Sàhara Occidental en el marc de l’ocupació de l’Estat marroquí (ODHE, 2019); La transformació del complex militar-industrial (Shock Monitor i Centre Delàs 2017).

Mahfud Mohamed Lamin Bechri

Recerca

Llicenciat en filologia anglesa i Mestratge en civilització i literatura anglesa per la universitat de Tlemcen a Algèria, actualment està cursant el doctorat en estudis Africans. Va treballar com a traductor i intèrpret en els campaments de Refugiats Sahrauís, lloc on va néixer i on viu juntament amb milers més de Sahrauís que van abandonar el seu territori per l’èxode Marroquí. Ha format part de diferents col·lectius voluntaris fent activisme polític per la causa Sahrauí i defensant el dret del Poble Sahrauí a l’autodeterminació i al respecte dels seus Drets Humans. Va començar a treballar en el món de la cooperació internacional amb l’ONG danesa “Danish Refugee Council” en 2016. Mahfud és el Representant de NOVACT per al Sàhara Occidental.

Clara Calderò

Técnica de projectes en racisme institucional, empreses i drets humans

Màster en Violència, Conflicte i Desenvolupament, per l’Escola d’Estudis Orientals i Africans (SOAS) de la Universitat de Londres, on va realitzar una recerca sobre política migratòria europea al Mediterrani. Graduada en Relacions Internacionals per la Universitat Ramon Llull, es va especialitzar en Política Exterior i la Unió Europea. Durant els seus estudis va realitzar una estada de tres mesos a Jordània, com a investigadora de NOVACT. Posteriorment, va col·laborar amb el departament de Política Euro-Mediterrània de l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed). En la seva estada a Orient Mitjà, s’especialitza en temes de protecció humanitària i desplaçaments forçosos en aquesta regió, realitzant diversos cursos a Amman i el Caire. Des de 2019, treballa en Novact com a tècnica de projectes i investigadora en temes de racisme institucional, empreses i drets humans.

Lina Mº González

Coordinació i incidència

Historiadora de la Universitat Nacional de Colòmbia i PhD en Sociologia per la Universitat de Barcelona. S’ha especializat a analizar les dinàmiques de la violència paramilitar i la privatització de l’ús de la forca/seguretat per agents no estatals. Lina combina la coordinació i gestió de projectes amb la incidència política enfocada sobre la problemàtica dels afectacions dels Empreses Transnacionals en els Drets Humans amb especial émfasis en la compra pública. Project Manager Business and Human Rights, Human Security and Public Procurement.

Miguel Castro

Coordinació i incidència

Enginyer Superior en Informàtica per la Universitat de la Laguna amb estudis de cooperació gràcies al Màster de Desenvolupament i Cooperació Internacional de l’Institut Hegoa (Universitat País Basc). Va treballar com a responsable de projectes d’incidència política a el Perú, Equador i Bolívia. Primer amb Associació Catalana d’Enginyeria sense Fronteres i després amb ACSUR Les Segovias on va desenvolupar tasques de suport i acompanyament a processos de lluita i resistència de la població rural afectada per la indústria extractiva miner-petroliera. Des de 2014 resideix a Barcelona i treballa en SUDS com a responsable de la línia estratègica d’Empresa i Drets Humans.

Lucrecia Baquero

Comunicació i campanyes

Consultora de comunicació, especialitzada en estratègia de continguts i campanyes de sensibilització i incidència. Llicenciada en Ciències Polítiques (UCM) especialitat: Anàlisi Política i Mención en Estudis Europeus, Màster en Noves Tecnologies de la Comunicació (UNED) i curs en Màrqueting Digital (ICEMD).