El Corte Inglés es va fundar l’any 1940 a Madrid, des de llavors l’empresa ha tingut un creixement sostingut a escala geogràfica i de línies de mercat que l’ha portat a convertir-se en una de les principals empreses de l’Estat espanyol. La seva principal activitat és la venda de productes en grans magatzems, supermercats, òptiques, però també l’oferta de viatges i bricolatge, entre d’altres.

En relació amb la venda de productes marins, el Corte Inglés treballa amb múltiples proveïdors. El pop, en concret, és adquirit de les empreses distribuïdores Viveros Merimar i Angulas Aguinaga. Les dues empreses obtenen a la seva vegada el producte d’empreses marroquines que capturen el pop de les aigües territorials del Sàhara Occidental, considerat territoris ocupats. Segons el Dret internacional, està prohibit l’espoli de recursos naturals de territoris ocupats per obtenir profit econòmic.

Viveros Merimar i Angulas Aguinaga ofereixen aquest producte informant que és de les costes de Dakhla, part del Sàhara Occidental ocupat, però indicant a la seva web corporativa que és territori marroquí. Aquesta informació tergiversada és un altre engany per al consumidor.

El Corte Inglés és una empresa compromesa amb els drets humans i el medi ambient, així ho indica a la secció de “Responsabilitat Social Corporativa (RSC)” de la seva web corporativa. No obstant això, els codis i protocols de RSC vinculats amb els drets humans, medi ambient i drets de consumidor, que l’empresa subscriu queden en entredit quan analitzem la cadena de subministrament que el Corte Inglés utilitza per adquirir el pop de la regió Atlàntic Orient- central (AO 34) a nivell:

  • de l’establiment de contractes amb proveïdors que públicament informen que adquireixen producte d’una zona ocupada contravenint el dret internacional;
  • el tipus de pesca d’arrossegament que els vaixells pesquers marroquins utilitzen per a la captura de el pop, a partir dels quals els proveïdors de Corte Inglés adquireixen el producte, són altament perjudicials per als ecosistemes marins;
  • la informació tergiversada que els proveïdors ofereixen públicament del lloc de captura suposa un engany per al consumidor i el deixen en una situació d’inseguretat d’acord a l’article 51 de la Constitució Espanyola.

DESCARREGAR LA FITXA DE L’EMPRESA

El Corte Inglés | Ficha de empresa | Castellano El Corte Inglés | Fitxa d'empresa | Català

 

Foto: Informació corporativa de Viveros Merimar on afirma que el pop que venen és de Dakhla, regió del Marroc.

 

Foto: Captures de productes envasats de Viveros Merimar oferts en el Corte Inglés el 21 de desembre de 2018. En la part de darrere del producte es pot observar que prové de la zona FAO 34 Atlàntic Centre-Est.

 

Foto: Pop fresc exhibit a supermercat Corte Inglés el 21 de desembre de 2018

 

març 2019